torstai 8. huhtikuuta 2010

Donald McCaig - Rhett
Koska Tuulen viemää on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaita elokuvia, kiinnostuin tottakai saadessani käsiini Donald McCaigin romaanin Rhett (Rhett Butler’s People), joka kertoo saman tarinan Rhettin näkökulmasta. Kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle Rhettin nuoruusvuosista, ajasta ennen kuin Rhett tapasi Scarlett O’Haran.
Osin Tuulen viemästä tutut tapahtumat sekoittuvat todentuntuisesti McCaigin keksimiin tapahtumiin Rhettin elämässä. Pidin erityisesti siitä, miten vihdoin sain paremman selityksen sille, miksi Belle Watling kuului niin tiivisti Rhettin elämään. Oli myös mielenkiintoista lukea sodasta Rhettin näkökulmasta. Scarlettia McCaig ei osaa kuvata aivan alkuperäisen veroisesti, mielestäni jotain olennaista Scarlettin luonteesta jäi kokonaan puuttumaan tekstistä. McCaigin Scarlett ei ollut ihan yhtä paljon tulta ja tappuraa kuin alkuperäinen etelän kaunotar.
Olen aiemmin lukenut myös Alexandra Ripleyn romaanin Scarlett, joka jatkaa tarinaa siitä, mihin Tuulen viemää päättyi. Vaikka McCaig on mukaillut alkuperäisen Tuulen viemää –romaanin tapahtumia todella hyvin, ei hän ilmeisesti ole tehnyt minkäänlaista yhteistyötä Ripleyn kanssa. McCaigin teoksen loppuosa eli se, mitä tapahtuu kuuluisan After all, tomorrow is another day –repliikin jälkeen eroaa täysin siitä, mitä Ripley on Scarlettin ja Rhettin elämään kirjoittanut. Huono asia tämä ei välttämättä ole, sillä ainakin näin jokaiselle lukijalle on tarjolla kolme erilaista päätöstä Scarlettin ja Rhettin rakkaustarinalle – alkuperäinen Margaret Mitchellin versio, Alexandra Ripleyn versio sekä nyt viimeisimpänä Donald McCaigin versio.

Alkuteos: Rhett Butler’s People

Kirjailija: Donald McCaig

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Kustantaja: Otava

Julkaisuvuosi: 2008

Sivumäärä: 583


2 kommenttia:

 1. Jes, vihdoin löysin samanhenkisen ihmisen. Aloitin eilen oman blogin, jossa ajattelin kertoa lukemistani kirjoista. Luen suunnilleen kolme teosta viikossa ja olen aina lukenut tosi paljon. Huomasin, että olin tullut valinneeksi blogilleni samallaisen ulkoasunkin kuin sinulla.

  Nopeasti silmäilemällä näyttäisi siltä, että luen aika lailla samantapaisia kirjoja kun sinäkin. Tämänkin olen lukenut, samoin kuin Scarletit ja Tuulen viemän.

  Luen koko ajan vaikka miten hyviä ja mielenkiintoisia kirjoja. Harmittaa, että tajusin alkaa kirjoittamaan tälläistä blogia vasta äsken. En ole vielä kirjoittanut kun yhden pienen pätkän kun en tiedä mistä aloittaisin.

  Ps. Jos lukuvinkkejä kaipaat, niin kokeile lukea joitain Marian Keyesin kirjoja. Ne on kaikki erittäin hyviä. :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että edes yksi lukija on löytänyt tiensä tänne :) Kävin kurkkaamassa blogiasi ja odottelen jo ensimmäistä kirjapostausta.

  Marian Keyesia olen joitakin lukenut, nyt jostain syystä on täysin unohtunut tämä kirjailija. Täytyypä napata kaupasta joku mukaan, kun vastaan tulee.

  VastaaPoista